
روشهای جراحی شقاق
اگر بیماری شقاق یا فیشر مقعدی با روش های خانگی و سنتی بهبود پیدا نکند، نیاز به استفاده از روش های جراحی است. پزشک با در نظر گرفتن شرایط و شدت بیماری یکی از روش های جراحی شقاق را پیشنهاد میدهد. در ادامه به بررسی انواع این روش ها می پردازیم:
فیشرکتومی
جراح ممکن است گاهی به بیمار توصیه کند که در کنار تزریق بوتاکس، روشی بنام فیشرکتومی را انجام دهد. این روش شامل برش پوست آسیب دیده و توده های پوستی اضافی از اطراف شکاف مقعدی است. به طور طبیعی حدود شش هفته طول می کشد تا ناحیه مقعد به طور کامل بهبود یابد، اما بیشتر افراد قادرند فعالیت های عادی خود از جمله رفتن به محل کار را طی یک تا دو هفته بعد از عمل از سر بگیرند.
فلپ پیشرفته مقعد
فلپ های پیشرفته مقعد شامل گرفتن پوست سالم از اطراف مقعد و جایگزین کردن آن به جای پوست آسیب دیده شقاق است. این روش خیلی اوقات انجام نمیشود اما اگر زخم شقاق بهبود نیافته باشد یا در معرض خطر ابتلا به بی اختیاری بعد از عمل باشید، ممکن است نیاز باشد آن را همزمان با اسفنکتروتومی یا بعد از آن انجام دهید.
اسفنکتروتومی
اسفنکتروتومی نوعی جراحی است که شامل برش عضلات اسفنکتر اطراف مقعد برای کاهش فشار می باشد و اجازه می دهد زخم شقاق بهبود یابد. این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و پزشک شما معمولاً آن را بعد از آزمایش روش هایی مثل بوتاکس شقاق توصیه می کند. برای آشنایی بیشتر با روش اسفنکتروتومی به مطلب مربوط به آن مراجعه کنید.
نکاتی برای مراقبت بعد عمل شقاق
در بسیاری از موارد بیماران پس از عمل جراحی دچار عود مجدد بیماری میشوند. علت این امر بی توجهی به شرایط خود در دوره نقاهت بعد از عمل شقاق است. قبل از رفتن به خانه، پرستار به شما توصیه میکند که تا زمان بهبودی کامل، مراقب زخم های خود باشید. ممکن است تاریخی مشخص شود که برای بررسی روند بهبود زخم به پزشکتان مراجعه کنید. در ادامه به بررسی روشهای مراقبت بعد عمل شقاق می پردازیم:
مراقبت با تغییر رژیم غذایی
ایجاد تغییر رژیم غذایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا این زخم رابطهای مستقیم با مشکلات گوارشی دارد. برای این منظور به بیماران پیشنهاد می شود. مصرف انواع میوه ها و سبزیجات تازه و غلات را در رژیم غذایی خود قرار دهند و بیشتر از غذاهای حاوی فیبر استفاده کنند.
فیبر ماده ای مغذی و ضروری در رژیم غذایی است که می تواند با افزایش حجم مدفوع به درمان یبوست کمک نماید. زیرا بدن انسان قابلیت هضم این ماده را نداشته بنابراین در روده تجمع کرده و حجم مدفوع را افزایش می دهد.
نوشیدن آب از دیگر مواردی است که نباید از قرار دادن آن در رژیم غذایی غفلت نمود. آب کافی موجب نرم شدن مدفوع شده و از وارد آمدن آسیب به مقعد در دوره نقاهت بعد عمل شقاق جلوگیری مینماید. نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب در طول روز توصیه می شود.
تغییر در سبک زندگی
یکی دیگر از علت های مهم در ایجاد شقاق، سبک زندگی غلط است. سبک زندگی غلط موجب میشود، برای مدت طولانی بنشینید و تحرک کمی داشته باشید.
خوب است بدانید یکی از گزینه های مراقبت بعد عمل شقاق ورزش و پیاده روی و تحرک است. زیرا ورزش می تواند گردش خون در این ناحیه را افزایش داده و با افزایش ترشح صفرا به درمان بیماری کمک نماید. توصیه می شود، حداقل ۳۰ دقیقه در روز ورزش کنید.
محافظت از زخم در دوران نقاهت بعد عمل شقاق
محافظت از زخم در دوره نقاهت می تواند به نتیجه گیری بهتر از درمان کمک نماید. برای این منظور لازم است از عفونی شدن زخم جلوگیری نمایید و با کمک گرفتن از بالش های دوناتی شکل از وارد آمدن فشار به مقعد جلوگیری نمایید. همچنین از عفونت زخم پیشگیری نمایید.
رعایت بهداشت مقعد از دیگر مواردی است که باید در دوره نقاهت بعد از جراحی شقاق مورد توجه قرار گیرد. البته لازم است، از زیاده روی در این عمل بپرهیزید، زیرا شستشوی مداوم زخم می تواند التهاب آن را تشدید نماید. همچنین لازم است از زور زدن در توالت بپرهیزید و از تاخیر انداختن برای رفتن به توالت اجتناب نمایید.
کاهش درد بعد عمل شقاق
شاید مهمترین گزینه مراقبت بعد عمل شقاق کاهش درد بیمار در این دوره می باشد. برای این منظور لازم است مصرف داروهای مسکن را فراموش نکنید. همچنین در صورت درد شدید می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید. برای این منظور لازم است؛ چند تکه یخ را در پلاستیک قرار داده و سپس در حوله بپیچید و روی زخم قرار دهید.
دیگر روش کاهش درد، استفاده از حمام سیتز است، برای این منظور کافی است، ناحیه کفل و ران ها را در آب نسبتاً گرم برای مدت ۲۰ دقیقه قرار دهید. حمام سیتز می تواند به کاهش درد والتهاب کمک کرده و در تسریع درمان نیز اثرگذار است.