همه ما به احتمال بسیار زیاد حداقل یک بار در طول زندگی خود آنتی بیوتیک یا داروهای چرک خشک کن مصرف کرده ایم. از درمانهای دردناک گلودرد استرپتوکوکی یا عفونتهای گوش در کودکی گرفته تا سوزش عفونتهای مجاری ادراری و مقعدی یا عفونتهای خارش پوست در بزرگسالی، آنتیبیوتیکها یکی از پرکاربردترین و مهمترین دسته های دارویی هستند که استفاده فراوانی دارند.
در این مقاله از کلینیک مهنا تصمیم داریم شما را با انواع آنتی بیوتیک ها آشنا کرده و مزایا و معایب یا موارد مصرف آنها را توضیح دهیم.
آنتی بیوتیک چیست؟
آنتی بیوتیک، به انگلیسی Antibiotics، ماده شیمیایی تولید شده توسط یک موجود زنده میباشد. به طور کلی می توان گفت که یک میکروارگانیسم بوده که برای میکروارگانیسم های دیگر مضر است. آنتیبیوتیکها معمولاً توسط میکروارگانیسمهای خاک تولید شده و به طور بالقوه اهرمی هستند که ارگانیسمها در یک محیط پیچیده، مانند خاک، رشد میکروارگانیسمهای رقیب را کنترل میکنند. میکروارگانیسم هایی که آنتی بیوتیک های مفید برای پیشگیری یا درمان بیماری تولید می کنند شامل باکتری ها و قارچ ها می باشند.
نخستین بار، اگر بخواهیم به تاریخچه آن اشاره کنیم؛ این دارو با معرفی پنی سیلین در سال ۱۹۴۱ در سراسر جهان شهرت یافتند. از آن زمان آنها انقلابی در درمان عفونت های باکتریایی در انسان و سایر حیوانات ایجاد کردند. با این حال، آنها در برابر از بین بردن خود ویروس ها به تنهایی بی اثر هستند.
موارد مصرف آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک ها برای نوع باکتری های خاصی تحت درمان هستند و به طور کلی نمی توان آنها را از عفونتی به عفونت دیگر تعویض کرد. زمانی که این داروها به درستی استفاده شوند، معمولا بی خطر هستند و عوارض جانبی کمی دارند. پزشک متخصص یا دکترهای عمومی می توانند هر بیمار را به صورت جداگانه ارزیابی کنند تا آنتی بیوتیک، دوز و طول درمان صحیح را تعیین کنند.
با این حال، مانند بسیاری از داروها، این دارو نیز می توانند منجر به عوارض جانبی شوند که ممکن است از علائم گوارشی خفیف تا عوارض جدی که تهدید کننده زندگی به حساب می آیند، باشد. در نوزادان و افراد مسن، در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی یا کبدی، در زنان باردار یا شیرده، و در بسیاری از گروههای بیمار دیگر، ممکن است نیاز به تنظیم دارو بر اساس هر بیمار باشد. تداخلات دارویی نیز می تواند با آنتی بیوتیک ها رایج باشد.
انواع آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک گروهی از داروهای مختلف بوده که خواص شیمیایی و دارویی مشابهی دارند. ساختار شیمیایی آنها ممکن است قابل مقایسه به نظر برسد و داروهایی در همان رده ممکن است باکتری های مشابه یا مرتبط را بکشند.
با این حال، مهم است که از داروهای چزک خشک کن برای عفونت استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک شما به طور خاص آن را تجویز کند، حتی اگر در همان گروه داروهای دیگری باشد که قبلا برای شما تجویز شده است. آنتی بیوتیک ها مخصوص نوع باکتری هایی هستند که میتوانند آنها را نابود کنند. بعلاوه، برای درمان موثر عفونت خود به یک رژیم درمانی کامل نیاز دارید، بنابراین دقیقا سر زمان مشخص و تجویز شده استفاده کنید. به هیچ عنوان بدون مشورت پزشک مصرف را قطع نکنید.
۱۰ نمونه بهترین آنتی بیوتیک ها
agscientific.com بیان میکند؛
Penicillin is the most widely prescribed of all antibiotics, usually in the form of amoxicillin. It is also considered one of the strongest. It is usually the first choice for those suffering from infections such as pneumonia, tonsillitis and dental abscesses.
پنی سیلین رایج ترین آنتی بیوتیکی است که معمولاً به شکل آموکسی سیلین تجویز می شود. همچنین یکی از قوی ترین ها در نظر گرفته می شود. معمولاً اولین انتخاب برای کسانی است که از عفونت هایی مانند ذات الریه، التهاب لوزه ها و آبسه های دندانی رنج می برند.
- پنی سیلین ها
- تتراسایکلین ها
- سفالوسپورین ها
- کینولون ها
- لینکومایسین ها
- ماکرولیدها
- سولفونامیدها
- گلیکوپپتیدها
- آمینوگلیکوزیدها
- کارباپنم ها
تاثیر آنتی بیوتیک ها بر بیماریهای مقعدی
میتوان از آنتی بیوتیک ها برای درمان درمان عفونت ناشی از برخی بیماریهای مقعدی – نشیمنگاهی مانند فیستول و آبسه مقعدی استفاده کرد. روش اثر گذاری این دسته از داروها به شکل از بین بردن یا مهار رشد باکتری ها میباشد. به این صورت که می تواند به کاهش عفونت و درمان علائمی مانند درد، تورم و ترشح کمک کند.
با این حال، توجه به این موضوع توجه داشته باشید که همه بیماریهای مقعدی توسط باکتریها ایجاد نشده و آنتیبیوتیکها ممکن است برای بیماریهای دیگری از جمله هموروئید، شقاق مقعد یا بیماری التهابی روده مؤثر نباشند. در این موارد، روشهای دیگری مانند کرم های موضعی، تغییرات رژیم غذایی یا عمل های جراحی می توانند گزینه بهتری باشند.
برای تشخیص دقیق و برنامه درمانی مناسب برای هر بیماری مقعدی، مشورت با یک متخصص بیماریهای مقعدی بسیار مهم است. استفاده نادرست از این دارو ها می تواند منجر به مقاومت آنتی بیوتیکی و سایر عوارض برای به خطر انداختن سلامتی انسان شود.
طریقه مصرف
در حالی که برخی از انواع این دارو را مانند پنی سیلین های نیمه مصنوعی و کینولون ها را می توان به صورت خوراکی مصرف کرد، برخی دیگر باید با تزریق عضلانی یا داخل وریدی تجویز شوند.
این دسته از داروها به ویژه در مبارزه با عفونتهای مختلط و در درمان عفونتها که زمانی برای انجام تستهای حساسیت وجود ندارد، مفید هستند.
روش درست استفاده از آنتی بیوتیک ها این است که اطمینان حاصل کنید که بیمار آنتی بیوتیکی را دریافت می کند که باکتری هدف به آن حساس است، با غلظت کافی که موثر باشد اما عوارض جانبی ایجاد نکند، و برای مدت زمان کافی برای اطمینان از عفونت کاملا ریشه کن شده دارو های چرک خشک کن از نظر دامنه اثر متفاوت هستند. برخی از آنها بسیار خاص هستند. برخی دیگر مانند تتراسایکلین ها علیه طیف وسیعی از باکتری های مختلف عمل می کنند.
۱۰ نوع از عفونت های رایج که با آنتی بیوتیک ها درمان می شوند
- آکنه
- برونشیت
- ورم ملتحمه (قرمزی چشم)
- اوتیت میانی (عفونت گوش)
- بیماری های مقاربتی (STD)
- عفونت پوست یا بافت نرم
- فارنژیت استرپتوکوکی (گلودرد استرپتوکوکی)
- اسهال مزمن
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- عفونت دستگاه ادراری (UTI)
۱۰ نام تجاری چرک خشک کن های موجود در داروخانه ها
- آگمنتین
- Flagyl، Flagyl ER
- آموکسیل
- سیپرو
- کفلکس
- Bactrim, Bactrim DS
- لواکین
- زیتروماکس
- Avelox
- کلئوسین
مقاومت آنتی بیوتیکی چیست؟
britannica.com اعلام میکند؛ مشکلی که از همان روزهای اولیه بدن افراد معمولا با آنتی بیوتیک درمانی مواجه بوده است، مقاومت باکتری ها در برابر داروها است. این نوع دارو ممکن است تقریباً تمام باکتری های عامل بیماری را در یک بیمار از بین ببرد، اما تعدادی باکتری که از نظر ژنتیکی کمتر در برابر اثرات دارو آسیب پذیر هستند ممکن است زنده بمانند. اینها به تولید مثل یا انتقال مقاومت خود به گونه های دیگر از طریق فرآیندهای تبادل ژن ادامه می دهند.
با از بین رفتن یا کاهش تعداد رقبای آسیب پذیرتر آنها توسط آنتی بیوتیک ها، این گونه های مقاوم تکثیر می شوند. نتیجه نهایی، عفونت های باکتریایی در انسان است که با یک یا حتی چند آنتی بیوتیک که معمولاً در چنین مواردی مؤثر هستند، قابل درمان نیستند. استفاده بی رویه و غیر درست از چرک خشک کن ها گسترش چنین مقاومت باکتریایی را افزایش میدهد.
ممنونم از مطلب عالیتون
سلام خانم دکتر میتونم از تون درخواست یک وقت مشاوره تلفنی یا حضوری بگیرم؟
سلام،من۴ماه سزارین کردم،یبوست گرفتم،دچارزخم وسوزش ودردشدم،دکتربهم پمادام جی،قرص سفیکسیم داد،خوب نشدم،پمادآنتی هموروئید ،زنگ اکسید،شربت روان کننده استفاده کردم،زخم داخلی کمی بهترشد،دکتری دیگه برام شیاف گلسیرین،پودرملین،نشستن درآب گرم ویتامین تجویزکردن،ولی موقع اجابت مزاج،ازداخل خیلی دردوسوزش دارم،خونریزی دارم حالابااین داروهای سری اخرخوب میشم یابایدبرم لیزر؟میگن شقاق،زائده گوشتی ام داره کنارش