بیماری واریس

بیماری واریس چیست؟ چه علائمی دارد و چگونه درمان می‌شود؟

بیماری واریس چیست؟ این عارضه در واژه لاتین به معنی پیچ خوردگی است و نوعی از بیماری عروق خونی و شایع ترین نوع آن است که ۱۰ تا ۲۰ درصد از افراد جامعه را درگیر می کند. در این حالت سیاهرگ ها در اثر تضعیف دیواره دراز، گشاد و پیچ خورده می شود و معمولاً سطوح درونی اندام تحتانی بدن را درگیر می کند، این عروق اغلب برجسته و قابل لمس هستند و قطری بیشتر از ۴ میلی متر دارند. این بیماری در زنان شایع‌تر از مردان است و افزایش سن احتمال ابتلا به آن را به شدت افزایش خواهد داد.

وریدهای واریسی به طور کلی خطرناک تلقی نمی شوند، اما می توانند باعث ناراحتی و در برخی موارد منجر به عوارض جدی تر شوند که بر کیفیت زندگی فرد اثر می گذارد.

علت واریس چیست؟

علت ابتلا به این بیماری بسته به نوع آن متفاوت است ، واریس دارای دو نوع مختلف است که شامل موارد زیر می باشد:

  • واریس اولیه : این نوع تنها ناشی از وراثت رخ می دهد.
  • واریس ثانویه : در این حالت اختلال عروقی ایجاد شده به علت بیماری زمینه ای است.

علل زمینه‌ای که می تواند منجر به واریس گردد به این شرح است:

  • افزایش وزن بدن
  • جنسیت (خانم ها معمولاً در اثر بلوغ، بارداری و یا یائسگی دچار این عارضه می‌شوند، مصرف قرص ضدبارداری این احتمال را افزایش خواهد داد)
  • داشتن دریچه‌های معیوب در حین تولد
  • واریس در بارداری: در دوران بارداری، فشار بر رگ‌ها افزایش می‌یابد که ممکن است باعث ایجاد واریس شود.
  • سابقه ایجاد لخته‌های خون در پاها
  • نشستن یا ایستادن طولانی مدت
  • بیماری التهاب رگ ها
  • تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در دوران پیری، بارداری یا استفاده از داروهای تقویت رگ‌ها نیز ممکن است عامل ایجاد این رگ ها باشند.

علائم واریس چیست؟

بیماری واریس علائم خاصی ندارد بلکه تنها از جنبه زیبایی مشکلاتی را ایجاد می کند. ایجاد واریس باعث مشاهده‌ی عروقی پیچ در پیچ بر روی پوست می شود، هر چقدر قطر این عروق بیشتر باشد عروق آبی تر می شود و هر مقدار این عروق عمیق تر باشد رنگ آن تیره تر و کبودتر می شود. توجه به این نکته در انتخاب روش درمانی صحیح موثر تر است. از علائم این عارضه می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

علائم بیماری واریس
  • مشاهده رگ های آبی یا بنفش بر روی پوست
  • رگ هایی که به شکل پیچ خوردگی و یا برآمدگی ظاهر شوند.
  • سنگینی و درد
  • رگ عنکبوتی ( رگ های کوچک بر روی پوست به شکل تار عنکبوت)
  • گرفتگی عضلات ران یا ساق پا
  • تورم خفیف پا یا مچ
  • خارش پوست
  • تغییر رنگ پوست
  • خشکی پوست یا پوست ترک خورده
  • زخم های واریسی که به سادگی بهبود نیابند.
  • زخم شدن پوست و مچ پاها
  • ترومبوز عمیق ورید (در مرحله ی حاد)

علائم  ذکر شده ممکن است به علت بیماری های دیگر نیز باشد پس لازم است برای تشخیص قطعی به پزشک مراجعه نمایید در نظر داشته باشید علائم ذکر شده در  خانم ها در طول عادت ماهیانه و در طول بارداری تشدید می شود.

انواع واریس

این بیماری از نظر میزان پیشرفت می تواند شامل سه مرحله ی خفیف، متوسط و شدید باشد، در مراحل شدید تر عروق درگیر به شدت برجسته و کبود می شوند در نتیجه برگشت خون قطع و یا نزدیک به قطع می شود و ممکن است خونریزی و ضایعات پوستی پدید آید. انواع آن از نظر شکل ظاهر شامل موارد زیر است:

ورید صافن (واریس طنابی) بزرگ  

ورید از داخل مچ پا بالا رفته و به ورید فمورال در ناحیه کشاله ران می رسد، رگ‌های واریسی که بر روی انشعاب‌ها یا شاخه‌ی اصلی ورید صافن ایجاد می‌شوند، این بیماری ورید صافن نام دارند. نواحی که بیش از همه دچار واریس ورید صافن بزرگ می‌شوند عبارتند از: ساق پاها، قسمت بیرونی ران‌ها و پشت ران‌ها.

ورید صافن (واریس طنابی) کوچک

در این حالت از قسمت بیرونی تاندون آشیل شروع می‌شود و به ورید عمقی که در پشت زانو قرار دارد متصل می‌شود.در این حالت نواحی پشت زانو و پشت مچ پا دچار این بیماری می شوند. این پیچ خوردگ معمولاً همراه با ورید صافن بزرگ دیده می شود.

واریس متوسط

در حالتی که این بیماری در حد متوسط قرار دارد، اندازه رگ ها بزرگ شده و برآمدگی آنها قابل رویت است، در این حالت عروق رنگ کبودی دارد. این واریس در مراحل اولیه تنها از لحاظ زیبایی نگران کننده است اما باید مشخص شود که این واریس به سبب بیماری عروق مزمن رخ داده است یا خیر.

واریس بارداری

بارداری موجب افزایش خون در بدن می شود، و این امر وارد آمدن فشار بیشتر به دیواره عروق خونی را به همراه دارد، این واریس اغلب در پاها لگن و ناحیه تناسلی ( مهبل ) ایجاد می شود.

واریس شدید

در صورتی که این بیماری درمان نشود، عوارض را به همراه می اورد. بیماری مزمن عروقی یکی از عوارض شایع بیماری واریس در مرحله ی پیشرفته است. در این حالت بیماری واریس باعث ضخیم شدن بافت و پوست، زخم پوستی، تغییر رنگ پوست و تورم شدید می‌شود.

روش‌های درمان واریس

برخی از مهمترین روش های درمان بیماری واریس به این شرح است:

درمان اسکلروتراپی واریس

برای انجام این روش پزشک دارویی را در رگ تزریق می کند در نتیجه دهانه ی عروق بسته می شوند، این روش درمانی معمولاً در طی ۲ تا ۶ جلسه انجام می شود، و فواصل بین جلسات بین ۸ تا ۱۲ هفته می باشد. از عوارض این روش می توانیم به تغییر رنگ پوست در قسمت درمان شده، تشکیل عروق شبکه ای جدید و زخم پوستی اشاره کنیم.

ایده پشت این روش این است که از یک محلول تحریک کننده که مستقیماً در رگ تزریق شده استفاده میشود. این محلول باعث تورم رگ، قطع جریان خون و کوچک شدن ورید می شود. معمولاً برای بیماران نیاز به دو نوبت برای از بین بردن کامل ورید وجود دارد، اما این روند کمی کمتر از گزینه هایی است که به گرما متکی هستند.
این روش را می توان با اکسید نیتروژن انجام داد که به جلوگیری از درد ناشی از عمل و کاهش سطح اضطراب کمک می کند. اگر از انجام اسکلروتراپی حس عصبی به شما دست میدهد، اکسید نیتروژن ابزار مفیدی است که در اختیار دکتر لیری برای آرام کردن اعصاب شماست.

درمان با لیزر

برای این روش درمانی از سه لیزر YAG ،PDL و IPL استفاده می شود، انتخاب نوع لیزر به قطر و عمق رگ های واریسی بستگی دارد. این روش نیز مانند روش قبل نیازمند چندین جلسه تکرار به فواصل ۱-۲ ماه می باشد.با انجام لیزر رگ غیر طبیعی منفجر شده و بیمار تا یک هفته در محل آن کبودی هایی را مشاهده میکند. لیزر بیشتر برای عروق دور مچ پا کاربرد داشته و برای افرادی که با روش اسکلروتراپی دچار عوارض شده اند نیز بکار می رود.

This procedure boasts a 98% effectiveness rating for removing varicose veins and is much safer than surgical alternatives, making it one of the go-to treatments for varicose veins.

درمان با لیزر دارای امتیاز ۹۸ درصد اثربخشی برای از بین بردن رگ های واریسی است و بسیار ایمن تر از جایگزین های جراحی است و آن را به یکی از درمان های رایج برای این رگ ها تبدیل می کند.

https://www.ezveinsoc.com/7-types-of-varicose-vein-treatments/


این روش کم تهاجمی با بی حسی موضعی در محل درمان شروع می شود. هنگامی که بی حسی شروع شد، از تصویربرداری اولتراسوند برای هدایت یک فیبر لیزری کوچک به داخل پوست استفاده می شود. هنگامی که فیبر در جای خود قرار گرفت، بی حس کننده بیشتری به اطراف ورید تزریق می شود. سپس فیبر یک پالس سریع گرمای شدید آزاد می‌کند و باعث فروپاشی و بسته شدن ورید می‌شود.
هنگامی که ورید بسته می شود، فشار در ساق فورا کاهش می یابد و ناحیه به طور معمول به سلامت طبیعی خود باز می گردد. این فواید قابل توجه برای سلامتی همه از روشی ناشی می شود که از شروع تا پایان کمتر از ۲۵ دقیقه طول می کشد.

درمان این بیماری با جوراب واریس

جوراب واریس

یکی از روش های درمانی پرکاربرد استفاده از جوراب واریس می باشد همچنین استفاده از این جوراب برای درمان با سایر روش ها نیز توصیه می شود. برای این منظور لازم است دو جفت جوراب را تهیه کرده و یک روز درمیان از آنها استفاده کنید. این جوراب ها باید با آب سرد شسته شوند و از قرارگیری آنها در معرض حرارت و گرما اجتناب شود تا بتوان از جوراب ها حداقل برای مدت ۶ ماه استفاده نمود. این روش درمانی با فشرده نمودن عروق به حرکت خون در رگ و عضلات کمک می کند. از توصیه های دیگر می توان به اجتناب از ایستادن های طولانی مدت و عدم آویزان ماندن پا به مدت طولانی اشاره کنیم.

3 دیدگاه دربارهٔ «بیماری واریس چیست؟ چه علائمی دارد و چگونه درمان می‌شود؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا